Veiligheid voorop bij
Open vuur is nooit zonder gevaar en dat geldt ook voor vuurspuwen. Daarom hanteert de Rooie Sok bij alle activiteiten een streng veiligheidsprotocol. De veiligheid van deelnemers, omstanders en omgeving staat altijd voorop. We zijn trots dat er in twintig jaar en honderden workshops nog nooit vervelende incidenten zijn geweest. Mocht er toch een incident in onze directe omgeving plaatsvinden (ook buiten onze eigen activiteiten om) dan zijn onze instructeurs in staat snel en adequaat te handelen.
Het veiligheidsprotocol van de Rooie Sok is tot stand gekomen naar aanleiding van drie (geslaagde) wereldrecordpogingen. Deze werden pas vergund na grondige veiligheidschecks, zowel aangekondigd als onaangekondigd. In samenwerking met gediplomeerde veiligheidsdeskundigen, brandweerofficieren en ambulancemedewerkers is een veiligheidsprotocol ontwikkeld dat ons in staat heeft gesteld de benodigde vergunningen te verkrijgen. Daarmee garanderen we de veiligheid van deelnemers, omstanders en omgeving.
De belangrijkste veiligheidsrichtlijnen die de Rooie Sok hanteert:
- Alle vuurspuwactiviteiten vinden plaats onder supervisie van een instructeur. Onze instructeurs hebben minimaal 12 jaar ervaring, maar de meeste dubbel zoveel. Behalve een ruime ervaring in de techniek van het vuurspuwen hebben we allemaal een ‘arendsoog’ voor risicofactoren vanuit omstanders en omgeving.
- Voor aanvang van vuurspuwactiviteiten controleert de instructeur de omgeving op ‘belemmerende factoren’. Pas na goedkeuring van de instructeur kunnen de deelnemers het perceel betreden en deelnemen aan de activiteit.
- Voor aanvang krijgen de deelnemers een uitgebreide veiligheidsinstructie. De workshop heeft een informeel karakter maar we willen dat je zeer behoedzaam omgaat met vuur en vlammen. Deelnemers dienen vooraf een verklaring in te vullen waarbij ze verklaren zich aan alle instructies en aanwijzingen te houden.
- Bij de workshop voor beginners oefenen we de techniek uitgebreid, zodat de deelnemers geen verrassingen meer ervaren bij gebruik van de vuurspuwvloeistof en fakkels.
- Bij de eerste vlammen staat de instructeur naast de cursist, zodat hij/zij indien nodig direct aanwijzingen kan geven. Net als autorijden en diepzeeduiken leer je vuurspuwen niet van een filmpje op YouTube, maar dient de cursist persoonlijk begeleid te worden.
- Bij alle activiteiten van de Rooie Sok zijn de juiste blusmiddelen en getrainde hulpverleners aanwezig.
- De Rooie Sok is als enige vuurspuwteam verzekerd bij eventuele schadeclaims. Ook de hoofdopdrachtgever is gevrijwaard van claims.
Heb je voor of tijdens de workshop vuurspuwen vragen over veiligheid, stel ze dan gerust aan je instructeur.
Meer informatie?
Mail rsokcontact@gmail.com