Drie keer wereldrecordhouder Simultaan Vuurspuwen, daar zijn we trots op.

We zijn drie keer wereldrecordhouder Simultaan Vuurspuwen, en daar zijn we trots op.

Behalve dat dit enorm gaaf is om te doen, hebben we hier ontzettend veel van geleerd.
In 2006 is er in Amerika een wereld record simultaan vuurspuwen gevestigd door de organisatie van het Burning Man Festival. Hel gaaf, maar dat record heeft ons serieus uitgedaagd.
Het verzorgen van de workshops en materialen was niet de grootste uitdaging, maar het verkrijgen van de vergunning en de zeer strenge veiligheidsregels waren wel een serieuze klus.
Maar we hebben die veiligheid controles nu door diverse overheden meerdere keren positief af kunnen afronden, en daarmee zijn we het veiligste vuurspuwteam van Nederland.
Wat zeg ik, misschien wel van Europa of de wereld.

Tilburg

De eerste keer hebben we met 110 vuurspuwers een nieuw wereld record gevestigd te Tilburg. http://wereldrecordvuurspuwen.nl 
Dit was in 2007 en de studenten vereniging D’Artagnan was de opdrachtgever. Wij moesten alle randzaken regelen, zoals de vergunning, de materialen, instructie en een calamiteitenplan verzorgen.

Omdat de lokale overheid erg in hun maag zat met de vergunning hiervoor (er was nl nog geen gelijkwaardig evenement georganiseerd in Nederland), hebben de betreffende ambtenaren hun uiterste best gedaan om de veiligheids eisen te omschrijven en daarmee een nieuwe vergunning af te geven. Dat hebben ze perfect gedaan, en wij wisten aan welke eisen we diende te voldoen. En nee, we hebben geen carte blanche gekregen, ze hebben het ons bepaald niet makkelijk gemaakt. We moesten ons aan veel beperkingen houden. Daarbij hebben we de nadruk moeten leggen op de  veiligheid voor deelnemers, omstanders en omgeving. Dit was erg intensief deel van dit evenement.

Certificaat Wereld Record Vuurspuwen Guiness book of Records

 

Deze recordpoging heeft publicatie in het groot Guiness Book of Records opgeleverd, een vermelding waar we trots op zijn, want de redactie van dat grote boek is erg pietluttig als het om officiële vermeldingen gaat. Lang niet alle wereldrecords die in hun totale overzicht staan, komen ook in het boek.

 

 

Eindhoven

De tweede wereldrecordpoging vond plaats in oktober 2008 te Eindhoven.  Dit keer was de opdrachtgever weer studievereniging, nl  Intermate . Jawel dat vuurspuwen is erg populair onder studenten. En al snel “leende” ze in Eindhoven de vergunning die in Tilburg was gebruikt, en met een kleine aanpassing stonden we weer nu met routine met 267 mensen vuur te spuwen op een terrein bij de TU.
Manmanman, wat hebben we genoten, en de brandweerlieden, van de bedrijfsbrandweer van de TU Eindhoven, die tussen de vuurspuwers stonden ook.
Deze recordpoging is wel officieel erkend door het Guiness Book of Records, maar heeft helaas geen vermelding gekregen in hun boek.

eindhovens_dagblad_15_maart_2007

 

Maastricht

De derde keer waren het weer studenten. De opdrachtgever was Jules and You, een studentenservicebureau en die wilde wel eens wat leven in de brouwerij.
Nou, dat hebben ze gekregen ook.
Vergunning: zie hierboven.
We hebben de instructie wel serieus aangepast.

Om te beginnen waren er veel internationale studenten, en we hebben de meeste instructies maanden van de voren in het Engels verzorgd, maar voor een enkeling werd de instructie ter plekke vertaald in de meest vreemde talen. Erg leuk, maar wel beduidend tijdrovender. Het heeft hele mooie ontmoetingen opgeleverd waaronder twee studenten uit Israël. Ze kwamen uit hetzelfde dorp, waren praktisch buren. Ze hebben samen veel plezier gehad maar gaven aan dat dat in hun thuisland absoluut indenkbaar zou zijn, de ene was namelijk Joods en de ander een Palestijns.

Toen hebben we ook voor het eerst, aan het einde van de instructie d.m.v. een speciale oefening getraind om simultaan vuur te spuwen. Ook om veiligheidsredenen bleek dit een enorme stap te zijn in de goede richting.

Helaas was er een “erg zeikende” notaris die de waarnemingen vast moest leggen en die heeft het officiële aantal behoorlijk weten te drukken. Ik snap nog steeds niet met welk doel, maar het in helaas niet anders.

We stonden met bijna 320 mensen op het veld vuur te spuwen (inmiddels hadden we ook een hele procedure ontwikkeld om de telling van het aantal deelnemers goed en controleerbaar uit te voeren) maar de notaris heeft een getal van 293 officieel bevestigd.  Een kleine verbetering ten opzichte van de vorige uitvoering, maar het was wel een nieuw record. Wel weer een vermelding in het Guiness Book of Records.
Een veld zo groot als een voetbalveld vol vuurspuwers, dat vinden wij zelfs sensationeel.

En nu?
Een nieuwe recordpoging?
Er liggen wel wat ijzertjes in het vuur, maar we willen daar nog even weinig over kwijt. Er is nog te veel onduidelijk, maar de wil, kennis en ervaring is er zeker.
Zodra er meer bekend is zullen we dat zeker publiceren.