Waar komt de naam “De Rooie Sok” vandaan?

De oorsprong van de bedrijfsnaam “De Rooie Sok”
Veel mensen vragen zich nog steeds af waar die naam De Rooie Sok vandaan komt.
Ik zal het nog een keertje uitleggen want het is een heel leuk verhaal.

Heel wat jaartjes geleden, toen ik nog een snor en zwarte krullen had, hadden we een vriendengroep verzameld waarmee we vaak gingen stappen. Een leuke gezellige club vrienden die weliswaar wat wisselingen in de deelnemers heeft ondergaan, maar tot op de dag van vandaag, nog steeds bestaat.
In die groep zat Harrie* die zich destijds bezig hield met heemkunde en geschiedenis. Harrie kwam op een gezellige vrijdagavond met het volgende verhaal aanzetten. De eerlijkheid gebied me erbij te vertellen dat we op dat moment hard bezig waren een vat Palm bier leeg te drinken, een “activiteit met geestrijke vochten”.
Harrie wist te vertellen dat in de late middeleeuwen veel kledingstukken ontstaan zijn die we nu nog steeds gebruiken, waaronder SOKKEN. Edelen uit de middeleeuwen droegen fel gekleurde rode sokken

En ergens in Den Nederlanden, het verhaal vertelt niet precies waar, zagen de rijkere adelen dat de zwarte voeten van boeren op een afstandje heel veel leken op zwarte sokken. Daar waren die adelen niet van gediend want SOKKEN waren luxe artikelen en slechts zeer welgestelden droegen SOKKEN.
Daarom namen ze zich voor om zelf fel rode sokken zichtbaar te gaan dragen en zich daarmee de onderscheiden van het boerenvolk.

Dit argument sloeg wel aan in de vriendengroep, onze interesse was gewekt.

Harrie* wist ook te vertellen dat in die tijd ook herbergen zijn ontstaan. Het was namelijk helemaal niet gebruikelijk dat mensen verre reizen maakte in die tijd. Al eeuwen klopte een enkele reiziger gewoon bij een boer aan en vroeg om een maaltijd en een plek om te overnachten. Enkele boeren zagen het aantal voorbij trekkende reizigers stijgen. Daar ontstond een nieuw verdienmodel, want die boeren zorgde voor een wat betere slaapplek en enige keuze in de maaltijd. Ook kochten ze wijn en bier in voor hun gasten. Om aan te duiden dat ze waren ingesteld op reizigers spijkerde die eerste herbergiers een fel rode sok tegen de deur. (Pas veel later heeft Michelin de Sokken vervangen door sterren).
Inmiddels kwam de serveerster met een nieuw dienblad vol Palm-bier aandragen voor mijn vriendengroep, en we waren het er snel gezamenlijk over eens dat wij ook tot die adelen hadden kunnen behoren en dat daarom de vriendengroep vanaf dat moment als “De Rode Sokkenclub Holland” door het leven diende te gaan.

Zowel het bierdrinken als het dragen van Rode Sokken doen we nog steeds. En iedere keer als we elkaar ontmoeten vind er een traditionele “sokkencontrole” plaats.
En toen ik in 1995 mijn eerste eigen bedrijf startte kreeg ik van alle leden van de “De Rode Sokkenclub” Holland toestemming om de clubnaam te gebruiken, en destijds heb ik ook het logo van deze club overgenomen. Het oude logo is inmiddels wel vervangen door het huidige.

Voetnoot: In de “Willem de derde” zaal van het Rijksmuseum hangt een zelfportret van Hendrik Johanszoon Van Waveringen ( 1647-1709) waarop Hendrik pronkt met Rode Sokken aan zijn voeten. Aangezien van Hendrik bekend is dat hij altijd op zwart zaad zat, kunnen we hier wel spreken van een “wishfull painting”

 

Harrie* ivm de AVG hebben we een fictieve naam gebruikt, overeenstemmingen met bestaande personen berusten op louter toeval.