Je spreekbeurt over VUURSPUWEN

Je wil een spectaculaire spreekbeurt geven, dan is VUURSPUWEN een leuk onderwerp.

Hier hebben we alvast een handig verhaaltje geschreven, misschien kun je wat googelen en kom je meer leuke informatie tegen.
En mocht je specie vragen hebben, of je hebt ergens informatie gevonden die je niet vertrouwd, dan mag je me natuurlijk bellen. Ik help je graag.
Bart Jansens

  •  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

Wat is vuurspuwen.

Vuurspuwen is met behulp van een vloeistof een nevel wegblazen die je met een fakkel kunt laten branden. Een nevel krijg je als je olie met lucht sproeit, zoals bij een plantenspuit. Indien de vuurspuwer dat goed doet, kan hij grote vlammen wegblazen. GAAAAAF !
Al heel lang geleden deden artiesten en fakirs dit. In hele oude geschiedenisboeken wordt geschreven dat in Perzie al mensen vuur spuwden met alcohol. Nou is alcohol absoluut NIET geschikt om mee vuur te spuwen omdat je dan zelf in de fik gaat vliegen, dus de vraag is of die geschiedenisboeken wel juist zijn.
In veel verhalen (sprookjes) wordt verteld dat ook draken vuur kunnen spuwen, maar dat zijn niet voor niks sprookjes. Tegenwoordig wordt er veel vuur gespuwd door artiesten, dansers en circusmensen.
Wat ook vaak voor komt, is dat mensen met een groep leren vuurspuwen om zelf eens te ervaren hoe je dat moet doen, net als diepzeeduiken, paragilden en ballonvaren. Die mensen ervaren een hele gave middag, en gaan met spectaculaire foto’s en filmpjes naar huis.

Waarom vuurspuwen.

Nou gewoon, OMDAT HET HEEL VET IS OM TE DOEN. Ook omstanders vinden het erg sensationeel om te zien. Het ziet er enorm spectaculair en gevaarlijk uit, daarom is het zo spannend om naar te kijken.

Materialen

Vuurspuwers hebben niet heel veel dingen nodig om vuur te kunnen gaan spuwen, meer het is wel belangrijk dat ze de juiste spullen te gebruiken.
Je hebt een fakkel nodig, de juiste olie en een klein handdoekje (gastendoekje). Een brandblusser binnen handbereik is ook wel handig.

Fakkel

Een goede fakkel is heel belangrijk, tuinfakkels en alle fakkels die van kaarsvet of was zijn gemaakt, zijn niet geschikt. Een goede fakkel is gemaakt van kevlar. Dat is een hele sterke stof die ook goed bestand is tegen hitte. Goede fakkels slijten bijna niet. Wij hebben nog fakkels die al 20 jaar oud zijn en die doen het nog prima.

Olie

Dat is eigenlijk het belangrijkste van alles : goede vuurspuwers gebruiken de juiste en veilige olie.
Vuurspuwvloeistof moet voldoen aan twee belangrijke eisen.

  • de olie mag niet branden onder de 65 graden
  • Er mogen geen giftige stoffen in de olie zitten omdat je het in je mond moet nemen

In circuswinkels kun je Romeinse Olie kopen, en dat is de enige olie die vuurspuwers veilig kunnen gebruiken.
Soms zie je ook mensen vuurspuwen met lampolie. Lampolie is niet geschikt om mee vuur te spuwen omdat je niet zeker weet of deze olie pas brandt als hij heter is dan 65 graden, en je weet nooit of er geen giftige stoffen in zitten zoals PCB’s en Benzeen. deze zijn erg gevaarlijk voor je gezondheid als je die binnen krijgt. Dus als je ooit vuurspuwers ziet die met lampolie vuurspuwen? Houdt afstand.

Doekje

Dan is een klein gastendoekje erg fijn om bij je te hebben, daarmee kan de vuurspuwer olie van zijn gezicht of handen af poetsen. Dit moet van een natuurlijke stof zijn zoals katoen. Leer mag ook, maar dat poetst wat lastig.

Brandblusser.

Hopelijk heeft een vuurspuwer die noooooooooooit nodig, maar mocht er ooit ergens iets heel vervelends gebeuren en er vliegt iets in de fik, dan is het wel verdomd handig dat er ook blusser in de buurt staat en dat de vuurspuwer ook weet hoe hij met dat ding om moet gaan.

brandblusser

Kun je zelf leren vuurspuwen?

Bijna iedereen kan leren vuurspuwen, net als fietsen, zwemmen en autorijden. Maar of het verstandig is om kinderen te leren vuurspuwen,…..??? denk je dat het verstandig is om kinderen ook zelf te laten autorijden en bv diepzeeduiken?

Kunnen kinderen ook leren vuurspuwen?

Waarschijnlijk kunnen ze wel vlammen leren blazen, maar wat kinderen nooit kunnen, is ingrijpen als er iets fout gaat. Erger nog, veel volwassenen kunnen dat niet eens. Vandaar dat je nooit kinderen zelf moet laten vuurspuwen, net als met auto rijden en diepzeeduiken. Mocht je ooit mensen zien die wel met kinderen gaan vuurspuwen, dan moet je heel goed opletten, want dat zijn nooit slimme mensen.

Er zijn speciale cursussen voor vuurspuwers, in Nederland zijn er enkele organisaties waar je een cursus kunt volgen, maar je snapt natuurlijk wel dat het vuurspuwcollege van De Rooie Sok de allerbeste is.
En wij leren mensen pas vuurspuwen als ze ouder zijn dan 16 jaar.

vuurspuwen instructie

“Ohw,… maar er staan ook filmpjes op YouTube, die kun je toch ook bekijken en zelf gaan vuurspuwen?”
Ja, er zijn mensen die filmpjes op YouTube hebben gezet over hoe je dat moet doen. Maar dat zijn echt domme mensen.
https://youtu.be/XEwxRLOXEak dit is zo’n droeftoeter die heel trots is op haar eigen kunsten, maar blijkbaar niks geeft om de veiligheid van de persoon die wil leren hoe ze zelf moeten vuurspuwen, anders had ze dit filmpje nooit gemaakt.

Heb je ook geleerd hoe je moet fietsen of zwemmen van een youtube filmpje? Of heeft een van je ouders je erbij geholpen en hebben ze goed gekeken naar wat je goed of fout deed? Bij leren fietsen wilde je ook graag opgevangen worden als het niet lukt, daarom kon je ook niet leren fietsen van een filmpje. Dat is precies hetzelfde bij duiken, autorijden en vuurspuwen, dat kun je niet goed leren van een filmpje. En “het filmpje” kan je niet helpen als het fout gaat, een goede instructeur doet dat wel.
Dus: zoek een goede instructeur op die je helpt met je techniek en ingrijpt als het nodig zou zijn https://youtu.be/1hYliyasyfw

brandweer dorst vuurspuwen

vuurspuwen met brandweermannen.

Is vuurspuwen gevaarlijk?

Met vuurspuwen krijg je vuur en dus ook veel warmte, dus ongevaarlijk is het niet.
Er zijn 3 veiligheid gebieden waar een vuurspuwer op dient te letten.
1) op zijn eigen veiligheid
2) op de veiligheid van omstanders
3) op de veiligheid van de omgeving.
Als een vuurspuwer dat allemaal goed doet, onder goede omstandigheden, dan is vuurspuwen veel minder gevaarlijk dan vuurwerk.
Zijn eigen veiligheid: Hij moet de juiste gifvrije olie gebruiken en geen brandbare kleding dragen. Dan moet hij ook rekening houden met de wind, je moet altijd met de wind mee vuurspuwen.
De veiligheid van de omgeving: De vuurspuwer moet goed kijken wat er allemaal in zijn omgeving te zien is wat zijn act in gevaar kan brengen. Dat kan een boom zijn, of veel flatgebouwen in de omgeving die de wind alle kanten op laat waaien. Indien een vuurspuwer binnen in een gebouw wil vuurspuwen moet hij op veel meer dingen letten, zoals stof boven op lampen en balken, maar ook op de luchtaftuiging.
Omstanders zoals publiek: Die vormen het grootste gevaar, een vuurspuwer kan namelijk nooit bepalen wat mensen in zijn omgeving gaan doen. Bijna alle mensen vinden het vuurspuwen heel spectaculair en letten goed op, maar soms heb je lompe mensen (vooral als er mensen zijn gie alcohol gedronken hebben) die hele vreemde dongen gaan doen. Dan moet je als vuurspuwer altijd kunnen stoppen met vuurspuwen. De vuurspuwer moet dus altijd heel goed om zich heen kijken om zeker te weten dat er niemand hele idiote dingen gaat doen. Omdat de beste vuurspuwer van de hele wereld ook geen ogen in zijn achterhoofd heeft zitten is het ook niet slim om alleen te gaan vuurspuwen, een veilige vuurspuwer heeft ALTIJD een assistent bij zich die spullen aan rijkt en aan neemt en heel goed naar de omgeving blijft kijken of er niks gevaarlijks aan de hand in.
Als je ooit een vuurspuwer ziet die alleen aan het vuurspuwen is, dan kun je maar het beste een beetje op afstand blijven….
En die brandblusser dan?
Als een vuurspuwer gewoon veilig werkt heeft hij dat ding helemaal niet nodig, maar het geeft wel een goed gevoel dat je het ding kunt gebruiken als er iets gaat fikken in je omgeving. Zelfs als dat vuur niet door de vuurspuwer ontstaan is, maar als er iets ander de oorzaak van die brand is. Omdat vuurspuwen erg gevaarlijk lijkt te zijn, letten mensen heel goed op of de vuurspuwer wel alles heeft gedaan om het veilig te doen, en daar hoort die brandblusser of branddeken gewoon bij.

Maar ook nog steeds vuurspuwers die zeggen dat ze er verstand van hebben gebruiken wel eens verkeerde vloeistoffen (is een eng filmpje: effe doorspoelen naar 5.30 min ) https://youtu.be/TD4haEVxTLQ of in een filmstudio https://youtu.be/d5nA5D2B3ZA

 

Zijn er ook speciale vuurspuwers?

Ja, hoor, in het guiness book of records kun je enkele records vinden waaronder een record wat door ons team van instructeurs is verzorgd. We hebben met 293 mensen tegelijkertijd staan te vuurspuwen in Maastricht.
En er is een Chinese man geweest die de meeste vlammen per minuut weg kan blazen. Ook heel bijzonder.

Zelf voordoen.

Zoals je hierboven al begrepen hebt is het niet mogelijk dat je zelf gaat vuurspuwen bij een spreekbeurt. Het zou natuurlijk wel heel gaaf zijn, en je juf of meester zou je een mega-hoog punt geven want als je dat niet zou krijgen,… dan brand je gewoon de lessenaar af ;-)  #geintje

bart vuurspuwen

Je kunt natuurlijk wel filmpjes laten zien.

Artiesten moeten ook eerst leren vuurspuwen, en gaan er later een act mee maken. https://youtu.be/PXp-xATcdug

Een hele groep vuurspuwers, en maar 1 fakkel https://youtu.be/bm5Nv9syTWs

9 brandweermannen die samen 1 mega-grote vlam blazen. Let op de reactie van deze mannen die toch heel wat hitte gewend zijn. https://youtu.be/vCfh9fdNs3w

Bart Jansens www.rooiesok.nl